Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μοίρας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου του 1922 και έφυγε από κοντά μας στις 3 Μαρτίου του 2014. Το 1948 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ το 1954 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Πήρε την ειδικότητα της Παθολογίας και της Ιατρικής Βιοπαθολογίας.
Έλαβε σειρά υποτροφιών από το Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τον Ο.Η.Ε, το Ινστιτούτο Ελέγχου Ναρκωτικών του Π.Ο.Υ. στη Γενεύη και το Ίδρυμα Fulbright.
Κατά την Ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία διετέλεσε κατά σειράν Επιμελητής,στη συνέχεια Υφηγητής της Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1956 και το 1968 εκλέγεται Τακτικός Καθηγητής της Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε ηλικία 46 ετών.
Υπήρξε ακούραστος Διδάσκαλος και Ερευνητής. Από Διεθνείς Οργανισμούς χρηματοδοτήθηκαν ερευνητικά του προγράμματα στα Κανναβινοειδή, τα Λιπίδια-Αθηροσκλήρυνση και Διατροφή, τις Ορμόνες του Θυρεοειδούς και τον Θύμο αδένα.
Διετέλεσε Διευθυντής του τμήματος Ερευνών και Ισοτόπων της ΘεραπευτικήςΚλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα.
Υπήρξε εμπειρογνώμων του Π.Ο.Υ. για τα Κανναβινοειδή και της Unesco στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρόληψη από εξαρτησιογόνες ουσίες στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπήρξε Σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στον τομέα της Αθηροσκλήρυνσης και Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Εταιρείας Αθηροσκλήρυνσης. Ήταν Μέλος του Task Force στη διαμόρφωση της στρατηγικής στην πρόληψη της Αθηροσκλήρυνσης τα έτη 1986-1990. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (1993-1998) και Συντονιστής της Επιτροπής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας (1998-2001).
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μοίρας υπηρέτησε την Ιατρική και αγάπησε την Βιοχημεία. Από τους πρωτεργάτες της Ιατρικής Βιοχημείας στον Ελλαδικό Χώρο, διείδε τη διασύνδεση της Βιοχημείας με την Κλινική Πράξη.
Το 1980 μαζί με τους συνεργάτες του προχώρησε στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοχημείας της οποίας διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος.Οργάνωσε το 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοχημείας του οποίου υπήρξε και πρόεδρος. Βλέποντας τη στροφή προς τη μοριακή διάγνωση δίδαξε και οργάνωσε στο πλαίσιο του Συνεδρίου το εργαστήριο μοριακών τεχνικών. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών στη Βιοχημεία και στη δια βίου μάθηση.
Άνθρωπος ζεστός, διορατικός και πρωτοπόρος, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μοίρας ήταν πάντα κοντά στους μαθητές του και τους συνεργάτες τουαφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη.