Βρείτε μας στα social:

Έλσα Φαβίου

Η ιατρός Βιοπαθολόγος Έλσα Γ. Φαβίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο Αθηνών. Είναι απόφοιτη του Προτύπου Σχολείου  “Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης” και, εν συνεχεία, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκπλήρωσε την Υπηρεσία Υπαίθρου, ως Αγροτικός Ιατρός, στο αγροτικό ιατρείο Ελεούσας του νομού Ιωαννίνων έχοντας υπό την ιατρική παρακολούθηση της 7 συνολικά ιατρεία. Έλαβε την ειδικότητα της Ιατρικής Βιοπαθολογίας από το Γενικό Νοσοκομείο Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» και εργάστηκε στη βαθμίδα του Λέκτορα στο Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εργαστήριο Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου “Αττικόν”. Από το 2004 εργάζεται στο πολυιατρείο “Biocheck International” έχοντας, την τελευταία δεκαετία, τη Διεύθυνση του Βιοπαθολογικού Τμήματος. Επίσης, από το 2005 έως σήμερα λειτουργεί το προσωπικό της ιδιωτικό διαγνωστικό & ερευνητικό εργαστήριο στην Κάντζα Παλλήνης, που αποτελεί ένα από τα πρώτα βιοπαθολογικά εργαστήρια στην Ελλάδα που κατείχε Διαπίστευση εξετάσεων κατά ISO15189. Είναι ιδρυτικό μέλος  και η Διευθύνουσα Σύμβουλος (2013) του Πανελλήνιου Δικτύου Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Iatrica». Από το 2020 έχει αναλάβει τη Διεύθυνση του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής της Γενικής Κλινικής “Λευκός Σταυρός Αθηνών” και είναι αντιπρόεδρος της ΕΝΛ αυτής. Είναι μέλος του σώματος των 33 Αρχικών Εταίρων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας.

Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.

Η ιατρός κατά τη σταδιοδρομία της διακρίθηκε και έλαβε πολλάκις αριστεία. Συγκεκριμένα, έλαβε αριστεία σε όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τιμητική διάκριση στην 4η Εθνική Μαθητική Ολυμπιάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Έλαβε δύο βραβεία στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Βιοχημείας, τιμήθηκε με το βραβείο του Επάθλου “Σωτήρης Παπασταμάτης” στο 31ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, έλαβε έπαινο στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοχημείας και βραβείο στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοχημείας.

Η ιατρός έχει εκπονήσει με άριστα τόσο την πτυχιακή της διατριβή στο Εργαστήριο Φυσιολογίας του Ιατρικού Tμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1993 όσο και τη διδακτορική διατριβή της στο Εργαστήριο Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη “Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας – Gestionnaire d’ établissements médicaux et médico-sociaux” του Κρατικού Γαλλικού Πανεπιστημίου CNAM Paris. Έχει συμμετάσχει στην συγγραφή κεφαλαίων σε 9 επιστημονικά βιβλία (ελληνικά & διεθνή) και παρουσιάσει 77 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά συνέδρια. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 διαλέξεις/εισηγήσεις προσκεκλημένη σε ιατρικά συνέδρια ποικίλης εμβέλειας.

Είναι Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοχημείας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας & μέλος της Επιστημονικής/Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Εργαστηριακής Ιατρικής, έχει μεγάλο αριθμό συμμετοχών ως μέλος Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής Πανελληνίων Επιστημονικών Συνεδρίων, Πρόεδρος επιστημονικής τράπεζας / διάλεξης / ελεύθερων ανακοινώσεων Πανελληνίων Συνεδρίων και μέλος της Επιτροπής Κρίσεων Εργασιών Πανελληνίων Συνεδρίων.

Έχει διδάξει σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τμήμα του μαθήματος της Βιοχημείας για δύο ακαδημαϊκά έτη, σε ειδικευόμενους Βιοπαθολογίας τμήμα της εξεταστέας ύλης τους για τη λήψη ειδικότητας επί σειρά ετών και έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε ξενόγλωσσα περιοδικά και ισάριθμα σε ελληνικά περιοδικά με πάνω από 370 βιβλιογραφικές αναφορές – ετεροαναφορές (citations) του ονόματος της στην διεθνή βιβλιογραφία.

Είναι Ad hoc κριτής στα περιοδικά CLINICAL BIOCHEMISTRY, ARCHIVES OF MEDICAL RESEARCH, INDIAN JOURNAL OF MEDICAL SCIENCES, DISEASE MARKERS, FREE RADICAL RESEARCH και PHARMACOLOGICAL RESEARCH.

Η ιατρός προσπαθεί να βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στην ειδικότητά της. Στη μέχρι τώρα πορεία της έχει παρακολουθήσει μηνιαίες επιστημονικές συνεδρίες της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας, ειδικά μετεκπαιδευτικά μαθήματα Κλινικής Χημείας / Κλινικής Βιοχημείας, κλινικά φροντιστήρια συνεδρίων, μετεκπαιδευτικά μαθήματα ειδικών θεμάτων συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων καθώς και διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια πληροφορικής.

Η ιατρός έχει συμμετάσχει σε επιδημιολογική μελέτη του Εργαστήριου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Εργαστήριου Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» και του Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων του Νοσοκομείου «Σωτηρία», σε ερευνητικές μελέτες του τμήματος Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, σε ερευνητικές μελέτες του τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν” και σε ερευνητικές μελέτες της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν”. Τελευταία, συμμετέχει σε ένα Ερευνητικό Πρόγραμμα Πειραματικής Αρχαιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας.

Είναι μέλος των Επιστημονικών Εταιρειών European Society for Radical Research, Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία, Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Εργαστηριακής Διαγνωστικής, Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοχημείας (Γενική Γραμματέας), Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Εργαστηριακής Ιατρικής, Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας (μέλος ΔΣ), Ελληνική Εταιρεία Ελευθέρων Ριζών και Οξειδωτικού Στρες.

Γνωρίζει άριστα την Αγγλική και την Ιταλική γλώσσα και πολύ καλά τη Γαλλική.

Λόγω της χρόνιας επαγγελματικής ενασχόλησης στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ιατρός αισθάνεται μεγάλη υπερηφάνεια για το προσωπικό της διαγνωστικό & ερευνητικό εργαστήριο  καθώς από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του πέραν της καθημερινής προσπάθειας για εξαιρετικά ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας, η “Πρότυπος Διαγνωστική” έχει επανειλημμένα επιδείξει τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της κοινωνικής προσφοράς και δράσης προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες της σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΚΑΠΗ Παιανίας & Γλυκών Νερών, «Βοήθεια στο σπίτι» των τοπικών Δήμων, ΑΜΕΑ), συμμετέχοντας με το προσωπικό της πολυάριθμες φορές στη συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων για τα οικοτροφεία της περιοχής και όχι μόνο, στηρίζοντας ενεργά με ετήσιους προληπτικούς ελέγχους αλλά και ως χρυσοί χορηγοί τους αθλητές του Α.Ο. Γλυκών Νερών, αναλαμβάνοντας έξοδα ιατρικής περίθαλψης, διαμονής και σίτισης αδέσποτων ζώων, κ.α.